1 jaar na de overname

Het is een jaar geleden dat de bedrijfsovername van “Van Workum Verhuur” heeft plaatsgevonden. Vandaag, een jaar na dato, blikken we kort terug op de ervaringen van Peter en Albert, het verloop van de overname en de toekomstvisie. 

Voor Peter was de branche niet onbekend, want dankzij familiebedrijf Riwojo Verhuur is het vak bij Peter met de zogenaamde paplepel ingegoten. Zijn ouders hebben dit bedrijf 50 jaar geleden opgestart en tien jaar geleden heeft Peter het stokje van hen overgenomen. Van Workum Verhuur was, met 36 jaar ervaring, geen onbekende speler en er bestond al jarenlang een trouw samenwerkingsverband tussen de twee bedrijven. 

Vlak voor de coronaperiode was het al wel eens ter sprake gekomen dat Edwin van Workum (eigenaar van “Van Workum Verhuur”) op zoek was naar opvolging, maar dit uiteraard ook niet iedereen toevertrouwde. Het was immers ‘zijn kindje’ en dit succesvolle bedrijf wilde Edwin niet zomaar uit handen geven. In de onzekere jaren 2020, 2021 en 2022 bleef het idee in de week liggen bij Peter, maar niemand durfde in deze periode risico’s te nemen. Toen het in de loop van 2022 beter ging, ontwikkelde het gevoel bij Peter dat hij de overname wel zag zitten en begon de bal te rollen. Maar Peter besefte zich ook dat, m.b.t. zijn dagelijkse leiding bij Riwojo Verhuur, je focus enkel op één bedrijf kan liggen en besloot hierom zijn zwager Albert te benaderen. Albert liep al regelmatig mee tijdens klussen en had de juiste feeling in de praktijk. 

Peter en Albert hebben bijna een jaar geleden, op 1 april 2023, de sprong gewaagd en “Van Workum Verhuur” overgenomen. Voor Peter was dit een verbreding van zijn werkterrein, aangezien hij met Riwojo Verhuur al bijna een decennium lang actief is in deze branche. Hij doet dit tezamen met zijn zus die ook in het bedrijf werkt en zijn ouders die hem ook nog zeer actief ondersteunen.

Albert daarentegen kwam uit een andere hoek. Met veel achtergrond in het bedrijfsleven en ervaring in de verkoop van vrachtwagens, bracht hij een handige, hands-on mentaliteit met zich mee. Na ruim 25 jaar werkervaring kwam de mogelijkheid om samen met Peter de uitdaging van “Van Workum Verhuur” aan te gaan op zijn pad. Hierbij werd de naadloze samenwerking met Peter al snel duidelijk, het was niet de typische 9-tot-5-mentaliteit die hen bond, maar eerder het wederzijdse vertrouwen en de bereidheid om altijd bezig te zijn en elkaar aan te vullen.

In het eerste jaar na de overname hebben Peter en Albert veel gewerkt aan de samenwerking tussen beide bedrijven. Daarnaast heeft Albert bij “Van Workum Verhuur” de dagelijkse leiding, terwijl ze hier samen het managementteam vormden waarbij de grote(re) beslissingen gezamenlijk genomen werden. 

Oorspronkelijk zou Edwin, na de overname, nog een jaar lang voor de helft betrokken blijven, maar uiteindelijk heeft hij zich een half jaar lang volledig ingezet en heeft hij vanaf de  zomervakantie de afbouw ingezet. Verder blijft hij nog wel betrokken bij bijvoorbeeld maken / ontwikkelen van meubels en meubellijnen, reparaties en advies. 

Wat betreft de toekomst zien Peter en Albert nog veel meer potentieel in het bundelen van hun krachten. Ze plannen om de producten van beide bedrijven op beiden websites aan te bieden, waardoor klanten een breder scala aan producten en diensten kunnen vinden. Ze zijn ervan overtuigd dat deze synergie en kruisbestuiving tussen beide bedrijven hen nog sterker zal maken.

Hoewel ze streven naar optimalisatie van hun assortiment en voortdurende ontwikkeling, benadrukken Peter en Albert dat Riwojo Verhuur en Van Workum Verhuur als twee aparte entiteiten zullen blijven opereren.